Miody odmianowe
Pyłek kwiatowy
Propolis
Pierzga

Matki pszczele
Odkłady
Pakiety

slajd 0 slajd 1 slajd 2 slajd 3
W naszych sklepach Właściwości lecznicze miodu …


Dzięki dużej zawartości cukrów prostych, glukozy i fruktozy, które szybko wchłaniamy miód jest znakomitym pokarmem dla sportowców i wspaniałą odzywka dla serca. Przy osłabieniu mięśnia sercowego zaleca się codzienne spożywanie miodu. O dobrodziejstwie miodu można przeczytać w zachowanych zapiskach biblijnych i starożytnych notatkach. Miód jako źródło energii i rześkości cenili greccy atleci. Homer określał miód mianem „słodkiej potrawy bogów”, a patron lekarzy Hipokrates i jego uczniowie opracowali (ok.360-370 lat p.n.e. ) ponad 400 przepisów na stosowanie miodu jako lekarstwa. Wiedziano już wtedy, że miód obniża gorączkę i rozpędza krew oraz wycisza i uspokaja człowieka. Starożytny filozof Demokryt pytany o to, jak w dobrym zdrowiu dożyć sędziwego wieku, odpowiadał krótko: z zewnątrz olej a do wewnątrz miód.

Dojrzały miód, poza wrzosowym, wykręcony z zasklepionych plastrów jest gęstym płynem. Lany z odkręconego słoika lub łyżki tworzy charakterystyczny stożek. Dobry miód wrzosowy jest galeretowaty i już dwa dni od wirowania nie wylewa się z odkręconego słoika odwróconego do góry dnem.

Miód płynny nazywamy patoką, a po skrystalizowaniu krupcem. Dobry miód powinien się krystalizować po 3-4 miesiącach. Nie dotyczy to miodu akacjowego i spadziowego, które mogą pozostawać w stanie płynnym nawet 12 miesięcy. Oczywiście można i inne miody utrzymać w stanie płynnym przez poddanie procesowi dekrystalizacji. W domu skrystalizowany miód możemy doprowadzić do stanu płynnego poprzez kąpiel wodną. Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 40°C, ponieważ miód traci wartości lecznicze i bakteriobójcze. Pamiętajmy żeby odpowiednio ostudzić herbatę, kawę, przegotowaną wodę czy mleko przed dodaniem miodu, inaczej zniszczymy jego cenne właściwości.


NAZWA WYROBU OBJĘTOŚĆ DOSTĘPNOŚĆ
Miód wielokwiatowy 1200g, 600g na stanie więcej o produkcie »
Miód wielokwiatowy

Zastosowanie lecznicze: przeziębienia, schorzenia górnych dróg oddechowych, choroby serca, nieżyt żołądka i jelit, wyczerpanie nerwowe, alergie.

Miód wielokwiatowy

Kolory różne, odjasnych do ciemnego. Szczególne zastosowanie znajduje w chorobach alergicznych, o jego skuteczności decyduje różnorodność antygenów pyłkowych wchodzących w jego skład.
Zalecany przy przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, chorobach serca, nieżycie żołądka i jelit, wyczerpaniu nerwowym.

Miód rzepakowy 1200g, 600g na stanie więcej o produkcie »
Miód rzepakowy

Zastosowanie lecznicze: m.in. regeneruje, obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. STOSOWANY W CHOROBACH SERCA.

Miód rzepakowy

Stosowany głównie w chorobach serca, poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze. Przeciwdziała miażdżycy, stosowany w chorobach wątroby oraz schorzeniach skóry. Stosowany zewnętrznie w przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy i związanych z nimi infekcji. Przyspiesza proces gojenia się ran. Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych, z przewagą glukozy, łatwo przyswajalnych przez organizm, stanowi cenną odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.

Miód akacjowy 1200g, 600g na stanie więcej o produkcie »
Miód akacjowy

Zastosowanie lecznicze: regeneruje tkankę w chorobach układu pokarmowego. POLECANY DLA DIABETYKÓW.

Miód akacjowy

Kolor słomkowy długo nie ulega krystalizacji. Zalecany w schorzeniach przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapaleniu błony śluzowej jelit. Przyspiesza regenerację tkanki istniejących nadżerek i owrzodzeń. Wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit.
W żywieniu dzieci przyczynia się do regulacji masy ciała, wzmożonego rozwoju umysłowego i zwiększonej odporności na choroby.
Polecany dla diabetyków.

Miód mniszkowy 1200g, 600g na stanie więcej o produkcie »
Miód mniszkowy

Zastosowanie lecznicze: choroby wątroby i dróg żółciowych, niedokrwistość, wyczerpanie psychofizyczne.

Miód mniszkowy

Kolor słomkowo-żółty, znajduje szczególne zastosowanie w chorobach wątroby i dróg żółciowych oraz przy niedokrwistości i w stanach wyczerpania psychofizycznego. Dzięki zawartej w miodzie cholinie, obniża poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny.

Miód lipowy 1200g, 600g na stanie więcej o produkcie »
Miód lipowy

Zastosowania lecznicze: działanie przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne i lekko uspokajające. Profilaktyka ostrych i przewlekłych chorób dróg oddechowych, gardła, zatok, zapalenia oskrzeli, nerwic i chorób reumatycznych.

Miód lipowy

Miód aromatyczny o kolorze zielonkawo-żółtym.

Zalecany w leczeniu i profilaktyce ostrych i przewlekłych chorób dróg oddechowych, gardła, zatok oraz zapaleniach oskrzeli. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne i lekko uspokajające. Jego kojące właściwości są wykorzystywane przy chorobach reumatycznych oraz nerwicach.
Dzięki wysokiej aktywności antybiotycznej stosowany również w leczeniu schorzeń dróg moczowych.

Wszystkie rodzaje miodów HURTEM kontakt indywidualny
Wszystkie rodzaje miodów HURTEM

Posiadamy w  sprzedaży wszystkie rodzaje miodów w hurcie w wiadrach 42 kilogramy. Wszelkie informacje dotyczące sprzedaży hurtowej pod numerem telefonu 693 836 595

Miód faceliowy 1200g, 600g na stanie więcej o produkcie »
Miód faceliowy

Zastosowanie lecznicze: przeziębienia, nieżyt żołądka.

Miód faceliowy

Jasno żółtawy, bardzo przyjemny w smaku (lekko kwaskowy), delikatny i aromatyczny.
Stanowi dużą rzadkość, bowiem ta cenna roślina jaką jest Facelia, zajmuje marginalne miejsce w strukturze zasiewów. Po skrystalizowaniu miód uzyskuje jasno-kremowy, lub nawet biały odcień.

Zastosowanie lecznicze: przeziębienia, nieżyt żołądka.

Spadź iglasta 1200g, 600g na stanie więcej o produkcie »
Spadź iglasta

Zastosowanie lecznicze: działanie przeciwzapalne, aseptyczne i wykrztuśne. Bogaty w łatwo przyswajalne żelazo i magnez.

Spadź iglasta

Miód koloru ciemnego o smaku lekko żywicznym.

Wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne i wykrztuśne. Charakteryzuje się dużą aktywnością antybiotyczną. Zalecany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych oraz przy stanach zmniejszonej odporności organizmu, przy anemii, chorobach krwi, schorzeniach reumatycznych. Bogaty w łatwo przyswajalne żelazo i magnez.

Miód gryczany 1200g, 600g na stanie więcej o produkcie »
Miód gryczany

Zastosowanie lecznicze: serce, choroby układu krążenia (miażdżyca), dieta antynowotworowa.

Miód gryczany

Kolor ciemno-herbaciany o smaku kontrowersyjnym.

Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego magnezu. Działa wspomagająco na pracę mięśnia sercowego. Zalecany w leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym, w diecie antynowotworowej, a także przy osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci.

Miód nektarowo-spadziowy 1200g, 600g na stanie więcej o produkcie »
Miód nektarowo-spadziowy

Zastosowanie lecznicze: wysoka aktywność antybiotyczna.

Miód nektarowo-spadziowy

Miód ten posiada wysoką aktywność antybiotyczną. Stosowany w leczeniu górnych dróg oddechowych, układu moczowego, dróg żółciowych. Miód spadziowy ma różne zabarwienie, przeważnie ciemnobrunatne, brunatno-zielonkawe, lub prawie czarne.

Smak mało słodki, łagodny, lekko żywiczny, nieco gorzkawy, o słabym, lekko korzennym lub żywicznym aromacie. Krystalizuje wolno, w grudkach, drobno lub średnioziarniście. Jest miodem bardzo cenionym.

Pyłek kwiatowy 1200g, 600g na stanie więcej o produkcie »
Pyłek kwiatowy

Bogate źródło białka roślinnego, makroelementów, witamin, aminokwasów i soli mineralnych.

Pyłek kwiatowy

Bogate źródło białka roślinnego, makroelementów, witamin, aminokwasów i soli mineralnych.
Aktywizuje przemianę materii, zużycie tlenu w tkankach. Pobudza czynność szpiku kostnego. Normalizuje pracę nerek, wątroby, żołądka, układu nerwowego i oddechowego. Polecany przy osłabieniach, wzmożonym wysiłku umysłowym i fizycznym, zawrotach i bólach głowy, anemii, schorzeniach prostaty, zapaleniu nerwów, chorobach zakaźnych, tarczycy, nadciśnieniu i ogólnej rekonwalescencji. Działa osłonowo przy stosowaniu leków.

Pyłek najlepiej spożywać w mieszaninie z miodem: 1 cz. zmielonego pyłku lub pierzgi w 5 cz. miodu; 2 razy dziennie po 2 łyżeczki, dzieci połowę dawki.

Propolis (kit pszczeli) 1200g, 600g na stanie więcej o produkcie »
Propolis (kit pszczeli)

Zastosowanie lecznicze: wpływa nie tylko na odporność organizmu, wykazuje również duże działanie bakteriobójcze.

Propolis (kit pszczeli)

Propolis, zwany inaczej kitem pszczelim, to produkt o charakterystycznym zapachu i smaku. Przez pszczoły używany do uszczelniania i odkażania gniazda. Zawiera związki fenolowe, flawonoidy, teropeny, substancje lipidowo-woskowe, biopierwiastki i inne składniki.

Propolis wpływa nie tylko na odporność organizmu, wykazuje również duże działanie bakteriobójcze.

Podatne na działanie propolisu są choroby: przewlekłe i ostre zapalenie gardła, zapalenie ropne krtani, oskrzeli oraz przewlekłe zapalenie płuc. Propolis wykazuje nie tylko zdolność hamowania rozwoju, czy niszczenia bakterii, grzybów i wirusów, ale również znakomicie regeneruje wszystkie typy tkanek, m. in. tkankę miękką, łączną, chrzęstną i kostną. Wspomaga leczenie grzybic skóry, oparzeń, owrzodzeń.

50g kitu zalać 0,5l spirytusem, pozostawić w ciemnym naczyniu przez okres od jednego do dwóch tygodni , od czasu do czasu mieszając. Stosować 10-30 kropli na cukier lub wodę 3 razy dziennie, nie dłużej, jak 3 tygodnie.

Wosk pszczeli 1200g, 600g na stanie więcej o produkcie »
Wosk pszczeli

Wiele zastosowań - produkcja świec, kosmetyków, farmaceutyków, cukiernictwo, fryzjerstwo...

Wosk pszczeli

Wydzielina gruczołów woskowych pszczół służąca im do budowania plastrów w ulu. W temperaturze pokojowej jest ciałem stałym. Topi się przy 62-72 °C (w zależności od składu). Wydzielony przez pszczołę ma barwę białawą i jest nieco przezroczysty. W miarę upływu czasu wosk w plastrze zmienia barwę na ciemnożółtą a nawet ciemnobrązową. W przemyśle spożywczym posiada oznaczenie E-901.

Wosk pszczeli stosowany jest: do produkcji świec, które zapalone pachną miodem (świece woskowe są ważnym elementem liturgii kościołów wielu wyznań), do produkcji środków czystości typu pasty, nabłyszczacze, do pielęgnacji dredów, jako środek polerski w produkcji cukierniczej i farmaceutycznej, wybielony na słońcu lub za pomocą substancji chemicznych wosk pszczeli nosi nazwę wosku białego (łac. Cera alba) i jest stosowany np. do produkcji kosmetyków, do produkcji węzy pszczelej.

Pierzga 1200g, 600g na stanie więcej o produkcie »
Pierzga

Zastosowanie lecznicze: stosowana jest w dolegliwościach trawiennych, bardzo pomocna w zwalczaniu problemów z wątrobą, woreczkiem żółciowym, jelitami oraz żołądkiem.

Pierzga

Pierzga pszczela to niezwykła mieszanka miodu, pyłku oraz mleczka pszczelego.
Z tych trzech składników pszczoły ubijają swoistą masę i składają ja w komórkach pszczelich zabezpieczając ją miodem. Właśnie dzięki temu pierzga ulega fermentacji beztlenowej, co zapewnia jej konserwację i łatwiejsze przyswajanie. Tak powstała pierzga jest odporna na oddziaływanie bakterii i grzybów.

Pierzga zawiera trochę mniej białka i tłuszczu, co pyłek, ale więcej cukrów. Jest także źródłem witaminy K oraz kwasu mlekowego. Dodatkowym atutem jest fakt lepszego i szybszego przyswajania tych składników przez organizm. Wynika to ze specyficznego sposobu jej powstawania – wspomnianej już wcześniej fermentacji mlekowej.

Pierzga stosowana jest w dolegliwościach trawiennych. Jest także bardzo pomocna w zwalczaniu problemów z wątrobą, woreczkiem żółciowym, jelitami oraz żołądkiem.

Odkłady kontakt indywidualny więcej o produkcie »
Odkłady

Zachęcamy do wcześniejszych rezerwacji, ponieważ ilość odkładów jest ograniczona.

Matki pszczele kontakt indywidualny więcej o produkcie »
Matki pszczele

Królowa ma za zadanie składanie jaj[4]. Aby to było możliwe, jej zbiornik nasienny (spermatheca) musi zostać wypełniony nasieniem. W napełnianiu go bierze udział wiele trutniów. Każda matka kopuluje tylko raz w życiu i odbywa się to w trakcie tzw. lotu godowego, który matka pszczela odbywa około 5.-8. dnia po wygryzieniu z matecznika. Lot godowy odbywa się w wiosenny, ciepły, bezwietrzny dzień, z reguły między godz. 12.00 a 18.00, na wysokości nawet do kilkunastu metrów. Matka wabi trutnie specjalnym zapachem, który posiadają wydzielane przez nią feromony (wyczuwalne dla trutni z odległości około 100 m). Matka kopuluje w powietrzu z 10-30 trutniami. Trutnie bezpośrednio po akcie umierają z powodu wynicowania aparatu kopulacyjnego i utraty dużej ilości energii, jaką pochłania sam akt kopulacji




Zapraszamy do naszych punktów sprzedaży


lista adresów »

© Pasieka z tradycjami, wszelkie prawa zastrzeżone.


Pasieka objęta jest dozorem powiatowego Lekarza Weterynarii, posiada identyfikacyjny numer weterynaryjny oraz pozwolenie na sprzedaż bezpośrednią.