Dzięki dużej zawartości cukrów prostych, glukozy i fruktozy, które szybko wchłaniamy miód jest znakomitym pokarmem dla sportowców i wspaniałą odzywka dla serca. Przy osłabieniu mięśnia sercowego zaleca się
codzienne spożywanie miodu. O dobrodziejstwie miodu można przeczytać w zachowanych zapiskach biblijnych i starożytnych notatkach. Miód jako źródło energii i rześkości cenili greccy atleci.
Homer określał miód mianem „słodkiej potrawy bogów”, a patron lekarzy Hipokrates i jego uczniowie opracowali (ok.360-370 lat p.n.e. ) ponad 400 przepisów na stosowanie miodu jako lekarstwa.
Wiedziano już wtedy, że miód obniża gorączkę i rozpędza krew oraz wycisza i uspokaja człowieka. Starożytny filozof Demokryt pytany o to, jak w dobrym zdrowiu dożyć sędziwego wieku, odpowiadał krótko: z zewnątrz olej a do wewnątrz miód.
Dojrzały miód, poza wrzosowym, wykręcony z zasklepionych plastrów jest gęstym płynem. Lany z odkręconego słoika lub łyżki tworzy charakterystyczny stożek. Dobry miód wrzosowy jest galeretowaty
i już dwa dni od wirowania nie wylewa się z odkręconego słoika odwróconego do góry dnem.
Miód płynny nazywamy patoką, a po skrystalizowaniu krupcem. Dobry miód powinien się krystalizować po 3-4 miesiącach. Nie dotyczy to miodu akacjowego i spadziowego, które mogą pozostawać w stanie płynnym nawet 12 miesięcy.
Oczywiście można i inne miody utrzymać w stanie płynnym przez poddanie procesowi dekrystalizacji. W domu skrystalizowany miód możemy doprowadzić do stanu płynnego poprzez kąpiel wodną.
Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 40°C, ponieważ miód traci wartości lecznicze i bakteriobójcze. Pamiętajmy żeby odpowiednio ostudzić herbatę, kawę, przegotowaną wodę czy mleko przed dodaniem miodu,
inaczej zniszczymy jego cenne właściwości.
NAZWA WYROBU | OBJĘTOŚĆ | DOSTĘPNOŚĆ | |
---|---|---|---|
Miód wielokwiatowy | 1200g, 600g | na stanie | więcej o produkcie » |
Zastosowanie lecznicze: przeziębienia, schorzenia górnych dróg oddechowych, choroby serca, nieżyt żołądka i jelit, wyczerpanie nerwowe, alergie. | |||
Kolory różne, odjasnych do ciemnego. Szczególne zastosowanie znajduje w chorobach alergicznych, o jego skuteczności decyduje różnorodność antygenów pyłkowych wchodzących w jego skład. | |||
Miód rzepakowy | 1200g, 600g | na stanie | więcej o produkcie » |
Zastosowanie lecznicze: m.in. regeneruje, obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. STOSOWANY W CHOROBACH SERCA. | |||
Stosowany głównie w chorobach serca, poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze. Przeciwdziała miażdżycy, stosowany w chorobach wątroby oraz schorzeniach skóry. Stosowany zewnętrznie w przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy i związanych z nimi infekcji. Przyspiesza proces gojenia się ran. Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych, z przewagą glukozy, łatwo przyswajalnych przez organizm, stanowi cenną odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. | |||
Miód akacjowy | 1200g, 600g | na stanie | więcej o produkcie » |
Zastosowanie lecznicze: regeneruje tkankę w chorobach układu pokarmowego. POLECANY DLA DIABETYKÓW. | |||
Kolor słomkowy długo nie ulega krystalizacji. Zalecany w schorzeniach przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapaleniu błony śluzowej jelit. Przyspiesza regenerację tkanki istniejących nadżerek i owrzodzeń. Wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit. | |||
Miód mniszkowy | 1200g, 600g | na stanie | więcej o produkcie » |
Zastosowanie lecznicze: choroby wątroby i dróg żółciowych, niedokrwistość, wyczerpanie psychofizyczne. | |||
Kolor słomkowo-żółty, znajduje szczególne zastosowanie w chorobach wątroby i dróg żółciowych oraz przy niedokrwistości i w stanach wyczerpania psychofizycznego. Dzięki zawartej w miodzie cholinie, obniża poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny. | |||
Miód lipowy | 1200g, 600g | na stanie | więcej o produkcie » |
Zastosowania lecznicze: działanie przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne i lekko uspokajające. Profilaktyka ostrych i przewlekłych chorób dróg oddechowych, gardła, zatok, zapalenia oskrzeli, nerwic i chorób reumatycznych. | |||
Miód aromatyczny o kolorze zielonkawo-żółtym. | |||
Wszystkie rodzaje miodów HURTEM | kontakt indywidualny | ||
Posiadamy w sprzedaży wszystkie rodzaje miodów w hurcie w wiadrach 42 kilogramy. Wszelkie informacje dotyczące sprzedaży hurtowej pod numerem telefonu 693 836 595 | |||
Miód faceliowy | 1200g, 600g | na stanie | więcej o produkcie » |
Zastosowanie lecznicze: przeziębienia, nieżyt żołądka. | |||
Jasno żółtawy, bardzo przyjemny w smaku (lekko kwaskowy), delikatny i aromatyczny. | |||
Spadź iglasta | 1200g, 600g | na stanie | więcej o produkcie » |
Zastosowanie lecznicze: działanie przeciwzapalne, aseptyczne i wykrztuśne. Bogaty w łatwo przyswajalne żelazo i magnez. | |||
Miód koloru ciemnego o smaku lekko żywicznym. | |||
Miód gryczany | 1200g, 600g | na stanie | więcej o produkcie » |
Zastosowanie lecznicze: serce, choroby układu krążenia (miażdżyca), dieta antynowotworowa. | |||
Kolor ciemno-herbaciany o smaku kontrowersyjnym. | |||
Miód nektarowo-spadziowy | 1200g, 600g | na stanie | więcej o produkcie » |
Zastosowanie lecznicze: wysoka aktywność antybiotyczna. | |||
Miód ten posiada wysoką aktywność antybiotyczną. Stosowany w leczeniu górnych dróg oddechowych, układu moczowego, dróg żółciowych. Miód spadziowy ma różne zabarwienie, przeważnie ciemnobrunatne, brunatno-zielonkawe, lub prawie czarne. | |||
Pyłek kwiatowy | 1200g, 600g | na stanie | więcej o produkcie » |
Bogate źródło białka roślinnego, makroelementów, witamin, aminokwasów i soli mineralnych. | |||
Bogate źródło białka roślinnego, makroelementów, witamin, aminokwasów i soli mineralnych. | |||
Propolis (kit pszczeli) | 1200g, 600g | na stanie | więcej o produkcie » |
Zastosowanie lecznicze: wpływa nie tylko na odporność organizmu, wykazuje również duże działanie bakteriobójcze. | |||
Propolis, zwany inaczej kitem pszczelim, to produkt o charakterystycznym zapachu i smaku. Przez pszczoły używany do uszczelniania i odkażania gniazda. Zawiera związki fenolowe, flawonoidy, teropeny, substancje lipidowo-woskowe, biopierwiastki i inne składniki. | |||
Wosk pszczeli | 1200g, 600g | na stanie | więcej o produkcie » |
Wiele zastosowań - produkcja świec, kosmetyków, farmaceutyków, cukiernictwo, fryzjerstwo... | |||
Wydzielina gruczołów woskowych pszczół służąca im do budowania plastrów w ulu. W temperaturze pokojowej jest ciałem stałym. Topi się przy 62-72 °C (w zależności od składu). Wydzielony przez pszczołę ma barwę białawą i jest nieco przezroczysty. W miarę upływu czasu wosk w plastrze zmienia barwę na ciemnożółtą a nawet ciemnobrązową. W przemyśle spożywczym posiada oznaczenie E-901. | |||
Pierzga | 1200g, 600g | na stanie | więcej o produkcie » |
Zastosowanie lecznicze: stosowana jest w dolegliwościach trawiennych, bardzo pomocna w zwalczaniu problemów z wątrobą, woreczkiem żółciowym, jelitami oraz żołądkiem. | |||
Pierzga pszczela to niezwykła mieszanka miodu, pyłku oraz mleczka pszczelego. | |||
Odkłady | kontakt indywidualny | więcej o produkcie » | |
Zachęcamy do wcześniejszych rezerwacji, ponieważ ilość odkładów jest ograniczona. | |||
Matki pszczele | kontakt indywidualny | więcej o produkcie » | |
Królowa ma za zadanie składanie jaj[4]. Aby to było możliwe, jej zbiornik nasienny (spermatheca) musi zostać wypełniony nasieniem. W napełnianiu go bierze udział wiele trutniów. Każda matka kopuluje tylko raz w życiu i odbywa się to w trakcie tzw. lotu godowego, który matka pszczela odbywa około 5.-8. dnia po wygryzieniu z matecznika. Lot godowy odbywa się w wiosenny, ciepły, bezwietrzny dzień, z reguły między godz. 12.00 a 18.00, na wysokości nawet do kilkunastu metrów. Matka wabi trutnie specjalnym zapachem, który posiadają wydzielane przez nią feromony (wyczuwalne dla trutni z odległości około 100 m). Matka kopuluje w powietrzu z 10-30 trutniami. Trutnie bezpośrednio po akcie umierają z powodu wynicowania aparatu kopulacyjnego i utraty dużej ilości energii, jaką pochłania sam akt kopulacji |
Zapraszamy do naszych punktów sprzedaży
lista adresów »