Jaki miód wybrać?
Każdy miód ma wyjątkowy, właściwy sobie zapach, konsystencję, smak, ale też właściwości lecznicze. Zależą one od pory roku
i kwiatów, z których pochodzi przynoszony do ula nektar.
Przedstawione poniżej opisy produkowanych przez nas miodów
pozwolą Państwu dopasować odpowiedni produkt do swoich potrzeb i preferencji."
Czytaj więcej o gatunkach miodu »
Pyłek kwiatowy
Bogate źródło białka roślinnego, makroelementów, witamin, aminokwasów i soli mineralnych.
Aktywizuje przemianę materii, zużycie tlenu w tkankach. Pobudza czynność szpiku kostnego. Normalizuje pracę nerek, wątroby, żołądka, układu nerwowego i oddechowego.
Polecany przy osłabieniach, wzmożonym wysiłku umysłowym
i fizycznym, zawrotach i bólach głowy, anemii, schorzeniach prostaty, zapaleniu nerwów, chorobach zakaźnych, tarczycy, nadciśnieniu i ogólnej rekonwalescencji.
Działa osłonowo przy stosowaniu leków.
Pyłek najlepiej spożywać w mieszaninie z miodem:
1 cz. zmielonego pyłku lub pierzgi w 5 cz. miodu;
2 razy dziennie po 2 łyżeczki, dzieci połowę dawki.
Zamów na zdrowie »
Propolis, a co to?
Propolis, zwany inaczej kitem pszczelim, to produkt o charakterystycznym zapachu i smaku. Przez pszczoły używany do uszczelniania i odkażania gniazda.
Zawiera związki fenolowe, flawonoidy, teropeny, substancje lipidowo-woskowe, biopierwiastki i inne składniki.
Propolis wpływa nie tylko na odporność organizmu, wykazuje również duże działanie bakteriobójcze.
Podatne na działanie propolisu są choroby: przewlekłe i ostre zapalenie gardła, zapalenie ropne krtani, oskrzeli oraz przewlekłe zapalenie płuc.
Propolis wykazuje nie tylko zdolność hamowania rozwoju, czy niszczenia bakterii, grzybów i wirusów, ale również znakomicie regeneruje wszystkie typy tkanek, m. in. tkankę miękką,
łączną, chrzęstną i kostną. Wspomaga leczenie grzybic skóry, oparzeń, owrzodzeń.
50g kitu zalać 0,5l spirytusem, pozostawić w ciemnym naczyniu przez okres od jednego do dwóch tygodni , od czasu do czasu mieszając. Stosować 10-30 kropli na cukier lub wodę 3 razy dziennie, nie dłużej, jak 3 tygodnie.
Zapytaj o szczegóły »
Pszczeli wosk
Wydzielina gruczołów woskowych pszczół służąca im do budowania plastrów w ulu. W temperaturze pokojowej jest ciałem stałym. Topi się przy 62-72 °C (w zależności od składu).
Wydzielony przez pszczołę ma barwę białawą i jest nieco przezroczysty. W miarę upływu czasu wosk w plastrze zmienia barwę na ciemnożółtą a nawet ciemnobrązową. W przemyśle spożywczym posiada oznaczenie E-901.
Wosk pszczeli stosowany jest:
do produkcji świec, które zapalone pachną miodem (świece woskowe są ważnym elementem liturgii kościołów wielu wyznań),
do produkcji środków czystości typu pasty, nabłyszczacze,
do pielęgnacji dredów,
jako środek polerski w produkcji cukierniczej i farmaceutycznej,
wybielony na słońcu lub za pomocą substancji chemicznych wosk pszczeli nosi nazwę wosku białego (łac. Cera alba) i jest stosowany np. do produkcji kosmetyków, do produkcji węzy pszczelej.
Zamów na zdrowie »
Pierzga pszczela
Pierzga pszczela to niezwykła mieszanka miodu, pyłku oraz mleczka pszczelego. Z tych trzech składników pszczoły ubijają swoistą masę i składają ja w komórkach pszczelich zabezpieczając ją miodem.
Właśnie dzięki temu pierzga ulega fermentacji beztlenowej, co zapewnia jej konserwację i łatwiejsze przyswajanie. Tak powstała pierzga jest odporna na oddziaływanie bakterii i grzybów.
Pierzga zawiera trochę mniej białka i tłuszczu, co pyłek, ale więcej cukrów. Jest także źródłem witaminy K oraz kwasu mlekowego. Dodatkowym atutem jest fakt lepszego i szybszego
przyswajania tych składników przez organizm. Wynika to ze specyficznego sposobu jej powstawania – wspomnianej już wcześniej fermentacji mlekowej.
Pierzga stosowana jest w dolegliwościach trawiennych. Jest także bardzo pomocna w zwalczaniu problemów z wątrobą, woreczkiem żółciowym, jelitami oraz żołądkiem.
Zapytaj o szczegóły »